Pieczony schab z młodymi warzywami korzeniowymi i sosem śliwkowym
Składniki na 4 osoby:
- 800g schabu,
- 4 młode marchewki,
- 2 młode pory,
- 4 młode ziemniaki,
- 500g suszonych śliwek,
- 1 pomarańcz,
- 1 cytryna,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz
Schab natrzyj solą i pieprzem, skrop oliwą i ułóż w naczyniu żaroodpornym z obranymi i pokrojonymi w równe kawałki marchewkami i ziemniakami. Zamknij naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz przez 1 godzinę. Śliwki połącz ze skórkami i sokiem z cytryny i pomarańczy. Dodaj odrobinę wody i duś około 15 minut. Zblenduj na gładko, dodaj odrobinę soli i oliwy. Wyjmij schab, krój w plastry i podawaj z warzywami i sosem śliwkowym
Pieczony kurczak w młodej kapuście z jabłkami
Składniki na 4 osoby:
- 1 mały kurczak zagrodowy,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek,
- 1 mała młoda kapusta,
- 3 kwaśne jabłka,
- 100g brązowego cukru,
- 100 g rodzynek
Kurczaka posmaruj oliwą, dopraw solą i pieprzem. Włóż do środka kurczaka jedno całe jabłko. Kapustę poszatkuj, pozostałe jabłka potnij w plasterki, dodaj rodzynki, cukier oraz sól i pieprz. Ułóż na blasze kapustę, skrop oliwą a na wierzch połóż kurczaka. Wstaw do piekarnika i piecz około 45 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni. Wyjmij i podawaj z kapustą. Gotowe
Pieczona polędwica z dorsza w młodych ziemniakach z koprem
Składniki na 4 osoby:
- 800g polędwicy z dorsza,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz,
- 1 duży fenkuł,
- 400 g młodych ziemniaków,
- 1 pęczek koperku,
- 1 duży jogurt naturalny,
- 1 cytryna
Polędwice posmaruj oliwą, dopraw solą i pieprzem. Pokrój cytrynę w plastry i ułóż na rybie. Pokrój ziemniaki i fenkuł w kostkę. Dodaj oliwę, sól i pieprz. Wstaw do piekarnika na blasze i piecz około 30-40 minut. Po tym czasie ułóż na warzywach rybę i wstaw na kolejne 15-20 minut. W tym czasie gdy piecze się ryba wymieszaj jogurt z pieprzem, solą i świeżym koperkiem. Podawaj rybę z warzywami i jogurtem z koprem. Gotowe